Friday, April 23, 2010

Pembuka Bicara

Assalamualaikum................ kepada pembaca yang budiman.....
Semenjak di bangku sekolah rendah lagi aku sangat suka mencatat segala apa yang aku temui, kemana aku pergi dan apa yang berlaku ketika itu di dalam diari harianku. Begitu juga bila aku menemui sesuatu yang aku rasakan sangat menarik, pelik dan berharga aku seboleh-bolehnya mencari dari mana asalnya usulnya, siapa yang membuatnya, kenapa dan bagaimana. Dahulu tiada internet so nak merujukpun agak terhad tetapi aku suka bertanya pada orang-orang tua dan berpengalaman dariku. Library juga menjadi rumah keduaku. Aku suka melepak di library sebab di sana banyak sekali terdapat bahan rujukan yang aku inginkan. Kalau aku suka sesuatu itu, sampai ke akar umbi aku akan mencari dan mengkaji.
Tujuan aku membuat blog ini ialah kerana aku ingin mengabadikan apa juga koleksi-koleksi lama yang aku kumpulkan setakat ini dimana ianya merupakan warisan keluarga, koleksi peribadiku yang aku cari selama ini dan kumpulkan dan juga pemberian sahabat handai.
Aku berharap ianya juga dapat menjadi bahan rujukan kepada yang gemar mengumpul barang-barang lama. Aku bukan setakat mengumpul barang-barang lama tetapi yang baru kalau aku berminat, aku juga akan menjadikannya sebagai satu koleksi. Tidaklah banyak mana koleksiku tetapi aku cukup puas hati dan akan menjaganya dengan sebaik mungkin.

No comments:

Post a Comment