Tuesday, May 11, 2010

Set Hidangan Bunga Kekwa Pink


Set hidangan makan ini aku dapatkannya dari nenekku di Singapura. Dahulunya set hidangan makan ini digunakan untuk majlis kenduri kendara dan apabila set ini telah banyak yang pecah, nenek menjadikannya sebagai set hidangan basahan makan tengahari dan malam. Lama-kelamaan pinggan mangkuk ini terbiar begitu sahaja dan aku telah meminta izin darinya untuk membawa balik ke Johor memandangkan tiada siapa yang sudi menjaganya. Tentu nenek akan berasa berbesar hati apabila melihat set hidangan makan tengahari dan malam ini aku susun molek di dalam almari antik ini. Set minuman kopi dan teh ini pula aku beli dari kak Fuziah. Manakala tekonya ada yang ku beli dan ada juga dari nenek.


Aku juga suka mengumpul set pinggan mangkuk teko dan cawan lama sebagai satu hobby dan untuk kenangan. Juga aku gunakan apabila memasak masakan lama agar ianya menyemarakkan lagi kenangan silam.

Tuesday, May 4, 2010

Vase Retro


Vase retro keluaran 1960 dan 1970an pelbagai warna sebagai koleksi hiasanku. Tidak banyak yang aku kumpulkan vase-vase ini kerana ruang rumah yang agak terhad. Ini pun sudah memadai.